Heeft je partner een burn-out?

Een partner met burn-out

Als je partner een burnout heeft, legt dat een zware druk op jou, je relatie en je gezin. Je partner is kwetsbaar en niet gemakkelijk in de omgang. Hij of zij is prikkelbaar, slaapt slecht, komt elke dag vermoeid thuis en heeft geen energie voor leuke dingen. Door toegenomen prikkelbaarheid kunnen er relatieproblemen ontstaan. Je staat echter machteloos omdat de situatie waarin je partner verkeert vaak niet bespreekbaar is. Goede raad wordt in de wind geslagen. Je probeert vanuit jouw betrokkenheid en met alle goede bedoelingen de ander te activeren, maar in de meeste gevallen werkt het averechts.

 

Ineens (samen) thuis

Waar je partner eerst actief deel nam aan de maatschappij, initiatief toonde en zelf dingen ondernam, zit hij of zij nu thuis. Misschien heb je het gevoel dat je een deel van je vrijheid moet inleveren. Dit vergt aanpassingsvermogen van jou en de gezinsleden. Je partner is niet in gewone doen, maar erg moe en mogelijk ook nog verbitterd, somber of prikkelbaar. Mensen met burn-out denken vaak dat ze hebben gefaald. Ze hebben geen zin, fut en moed om iets te doen. De kans op conflicten wordt daardoor steeds groter.

 

Besmettingsgevaar bij burn-out

De zorg voor de ander kost veel energie. Er komen meer taken op je schouders te liggen, de ander is soms moeilijk in de omgang, er ontstaan irritaties en de behoefte aan sociale belangstelling is minder. Onbegrip kan ervoor zorgen dat je in de verwijtende sfeer vervalt, wat de druk op de ander en op je relatie vergroot. De kans dat jij als partner ook overbelast raakt wordt steeds groter.

 

Zorg goed voor jezelf

Alle aandacht richten op de ander is voor hem of haar èn voor jou funest. Het is belangrijk dat je maatregelen treft die voorkomen dat je zelf overbelast raakt. Zorg goed voor jezelf en versterk je eigen draagkracht. Dit is in het belang van jezelf en dat van je partner. Wanneer jij de situatie beter aan kunt, zal je partner zich minder schuldig voelen en zul je beter in staat zijn hem of haar in het herstelproces te ondersteunen.

sneeuwbankje

Welke rol heb jij als partner in het herstelproces?

Je kunt je partner niet beter maken.

Je hoeft hem niet te vertellen hoe hij zijn dag of zijn werk moet indelen, hoe hij zich moet ontspannen. Iemand met een burn-out zal er uiteindelijk zelf (eventueel met deskundige hulp) uit moeten komen. Wel kun je als partner de omstandigheden creëren waarin de ander tot rust kan komen en kan werken aan zijn of haar herstel.

 

Met succes door een periode van stress

Om te weten wat een ander nodig heeft en hoe je de ander kunt helpen is het belangrijk dat je begrijpt wat een burn-out is, hoe het ontstaat en hoe iemand in deze situatie is terechtgekomen. Wil je meer inzicht in de burn-out van je partner en wil je deze stressvolle periode goed door komen? Ontdek dan wat de training ‘een partner met burn-out’ jou kan opleveren!
Een partner met burn-out, de training ›